Digital Rights || Lifestyle Ethics || Tech with a <3

 
copyright Mart Boudestijn

Het is mijn doel ervoor te zorgen dat we, zonder naïef te zijn, technologie en big data op een ethische manier voor ons gaan laten werken. Waar anderen zich richten op vraagstukken over cyberwarfare, ligt mijn focus op het creëren van cyberpeace. Dit te allen tijde vanuit mijn kernwaarden: vrede en vrijheid.

Toen ik op mijn 18e als model een eigen online onderneming startte, kwam ik al snel in aanraking met privacy, copyright en alles wat daarbij komt kijken. Ik startte met deze onderneming vanuit mijn drive om vrij en onafhankelijk te zijn in wie ik ben en wat ik doe. De opkomst van de digitale samenleving was op dat moment in volle gang. Na tien jaar een succesvol bedrijf gerund te hebben, in combinatie met het produceren van content voor commerciële opdrachtgevers, besloot ik dat mijn toekomst lag in privacy en burgerrechten. Ik besloot mijn online platform en netwerk hiervoor te benutten en me met hart en ziel in te zetten voor digitale burgerrechten.

Privacy en burgerrechten

Realiserend hoe waardevol een vrij en open internet is, verdiepte ik me in de ethische en morele kant van digitalisering. Hier heerste toen (omstreeks 2010) nog veel onwetendheid over. Ik werd getriggerd door nieuwsgierigheid door dit onbekende terrein en voelde me gedreven om mijn capaciteiten hiervoor in te zetten. In 2012 begon ik daarom met werken voor de NGO Bits of Freedom, om bewustzijn te creëren rondom digitale burgerrechten. Sindsdien spreek ik hier veelvuldig over in binnen- en buitenlandse media als Wired Magazine en programma’s als Buitenhof en Pauw&Witteman.

Politiek

Gedreven door het feit dat digitale burgerrechten op dat moment nog geen onderdeel uitmaakte van de politieke agenda, sloot ik mij aan bij de Piratenpartij. Een partij die toentertijd een radicaal nieuwe kijk had op hoe we op een ethische manier met technologie kunnen omgaan. Omdat ik vond dat het bewustzijn Nederland hierin achterliep, besloot ik in 2015 te verhuizen naar Berlijn om me te verdiepen in de internationale, digitale activistenscene. In 2016 keerde ik terug naar Amsterdam voor een baan als Lead Privacy Advisor bij een groot bedrijf. Ik werd met een grote meerderheid verkozen als lijsttrekker voor de Piratenpartij. Hiermee werd mijn inzet voor het creëren van een eerlijke, digitale wereld erkend. Inmiddels zit mijn tijd bij de Piratenpartij erop, maar ik zet mij voor dezelfde waarden in bij Startpage.com en als bestuurder voor de stichting Privacy First. Voor Startpage.com zet ik mij in om deze privacy vriendelijke zoekmachine van Nederlandse bodem op toegankelijke wijze naar een groot(er) publiek te brengen.

De toekomst

In Berlijn heb ik ervaren dat het tegen bepaalde ontwikkelingen zijn niet de verandering gaat brengen die we nodig hebben. Ik wil me focussen op waar ik vóór ben: de positieve kant van de technologische ontwikkeling, waar de “War On Cash” een goed voorbeeld van is. Een ontwikkeling die naar mijn mening de vrijheid en zelfredzaamheid van mensen in het nauw brengt. Het waarborgen hiervan is iets waar ik altijd naar streef. Er wordt mij regelmatig gevraagd of ik tegen pinnen ben. Mijn antwoord daarop is: “Nee, ik ben voor meer keuzemogelijkheden.”. Dit is wat mij zo aanspreekt in decentrale cryptocurrency en FinTech. Ja, we moeten ons bewust zijn van de schaduwkanten van technologie. Maar laten we ons daar niet in verliezen en focussen op wat ontwikkelingen als Artificial Intelligence, big data en crypto ons voor goeds kunnen brengen. Ik voel me ertoe verplicht mij hiervoor in te zetten en deze visie over te brengen.

Timeline

2003: Op 18-jarige leeftijd gestart met eigen onderneming

2010: Eenmanszaak uitgebreid met eigen medewerker

2010: Eerste stapjes naar (online) privacy en burgerrechten

2012: Volledige focus op digitale burgerrechten bij Bits of Freedom

2014: deelname aan gemeenteraadsverkiezingen van Amsterdam namens de Piratenpartij om me in te zetten voor digitale burgerrechten op lokaal niveau

2015: verhuisd naar Berlijn om te verdiepen in de Internationale digitale activistenscene

2016: deelname aan landelijke verkiezingen als lijsttrekker voor de Piratenpartij

Heden: werkzaam bij startpage.com om een veilige optie te bieden ten opzichte van de grote data-reuzen en ben ik inzetbaar als spreker, adviseur en schrijver op het gebied van digitale duurzaamheid, big data, decentrale cryptocurrency, privacy, AI en lifestyle ethics

 
 

Spreker

Ancilla is ervaren keynote spreker over de onderwerpen digitale rechten, online entrepreneurship, vrouwelijk leiderschap, en lifestyle ethics. Eerder sprak zij op Lowlands, The Next Web conference en diverse infosecurity evenementen in binnen- en buitenland.

Boek Ancilla als spreker »

Schrijver

Ooit begonnen als vaste columniste bij FHM, groeide zij uit tot eens van Europa’s meest invloedrijke en toonaangevende microbloggers op Twitter. Eerder schreef zij voor Financieel Dagblad Outlook. Momenteel werkt zij aan haar eerste boek en schrijft zij voor haar blog Things That Matter.

Boek Ancilla als schrijver »

Adviseur

Ancilla is veelgevraagd adviseur op het gebied van digitale rechten, privacy coins & decentrale cryptocurrency, vrouwelijk leiderschap, media training en online entrepreneurship.

Boek Ancilla als adviseur »

 
 
Ancilla Pauw&Witteman

Boek Ancilla

Interesse in Ancilla boeken voor uw programma, platform, interviews of advies? Neem vrijblijvend contact op!

 
 
 

The future belongs to those

who believe in the power of their dreams

 
 
 
Ancilla by Marco Edelman

Meer weten?

Bekijk hier kalender, cliënten en media optredens